Oogsten in juli

Natuurlijk kun je ook eerder al oogsten, maar het koude en natte voorjaar gevolgd door een droge periode zorgt voor verlenging van het afzetseizoen en afzetvolume. Wij kunnen u onze eerste courgette en soepgroente laten zien.

oogst ebga 2023 2oogst ebga 2023 3

Als alles goed gaat oogsten wij binnenkort bonen, tomaten, wortelen. Maar hopen ook op exotische gewassen die wij gezaaid hebben met name aubergine, en antroewa te plukken. Binnen de kortste keren groeit sopropo, een echte woekerplant. Wij hebben middels een teeltsysteem touw gecreëerd langs de bomen in de tuin zodat die omhoog groeien. Dat maakt het oogsten straks makkelijker, doordat de vruchten naar beneden hangen.

Wat oogsten wij allemaal volgende maand? Wij houden u daarvan op de hoogte.

Tulpen in de moestuin

Met hun mooie kleuren en vormen zijn tulpen altijd echte blikvangers. Zo hebben wij in de winter tulpenbollen in onze moestuinbakken geplant. Deze tulpen bollen zijn verkregen van enthousiaste gemeente leden die ons moestuin project een warm hart toedragen, waarvoor hartelijk dank. Gemeenteleden worden vrolijk van de bloeiende tulpenbollen. Als de tulpen uitgebloeid zijn, kunnen wij deze gewoon met bol en al deze uit de grond halen waardoor de moestuinbakken weer beschikbaar zijn voor eetbaar groen. De tulpenbollen worden bewaard.

Tulpenkkweb1Tulpenkkweb2Tulpenkkweb3

Herstart moestuinproject

Binnenkort zullen wij ook dit jaar weer starten met onze moestuin. Starten met onze eigen groenten te verbouwen. Misschien denk je dit is maar een kleine tuin of ik heb geen groene vinger. Dat is geen probleem, want met de technieken van moestuinieren kun je makkelijk aan de slag. Heel eenvoudig met het starten, vergeet het zware spitten en frezen en bespaar jezelf uren werk met onkruid wieden.

Onze moestuinbakken hebben voldoende oppervlakte en zijn simpel van pallet hout. Ze hebben een mooie diepte om tomaten, aardbeien, soepgroente enz in te planten. En misschien kun je thuis ook zelf aan de sla gaan. Laat ons dat gerust zien, deel je foto of filmpje van jou eigen moestuin geïnspireerd door ons moestuin project!

Donatie

Vorig jaar heeft met de verkoop van groente de moestuin een bedrag ad €100, opgeleverd. Dat bedrag is gedoneerd aan het jeugdwerk. We hopen ook dit jaar wat verdiensten te generen maar bovenal is dit gewoon leuk om te doen.

Heb je interesse om te helpen. Laat ons dat weten. Maar je kunt ook gewoon genieten van wat er bloeit en groeit.

Informatie

Voor vragen kunt u zich richten tot:
zuster M. Sniphout (email: )

Update augustus 2022

Wat zijn wij blij en tevreden met dit project. Het enthousiasme is alleen nog meer toegenomen. Met een dankbaar hart delen wij onderstaande informatie met jullie. Zelf raak ik geinspireerd door dat wat God mij meegeeft door de natuur. De liefde, de zorg die in de moestuin, waardoor de planten vrucht dragen. Dankbaar dat er gemeente leden zijn die de moestuin volgen. Gesprekken die om en bij de moestuin worden gevoerd.

Op zondag 7 augustus was er een verkoop van groenten, dat €27,00 heeft opgebracht. Dit bedrag is ten bate van het Jeugdwerk. Wij nodigen u uit zich aan te melden om op uw manier ook een bijdrage te leveren.

ebgamoestuin5webebgmoestuin6webebgmoestuin7webebgmoestuin8web

Er is vakantie en het gezin van de dominee en beheerders zorgen goed voor de moestuin. Onze dank aan hen.

Start van de EBG Moestuinproject in mei 2022

Op Zondag 29 mei 2022 ging het EBG Moestuinproject voor kinderen van de zondagsschool/tienergroep van start. Dat betekent voor hun een paar uur ontspannen na de zondagsschooldienst.

Wat doen ze?

Planten en je plantjes verzorgen. Dit is mogelijk voor hen een nieuwe reden om naar de kerk te komen. Dit is een makkelijke moestuin in voorbestemde bakken en grasvrij dus. Het wordt ze voorgedaan, zo leren ze hoe je dat doet en hoe het groeit. Verder moeten ze de plantjes zelf verzorgen. Het is alleen maar leuk en geeft wel resultaat. En zelf geoogste groente wil je wel proeven en daar kun je blij van worden.

ebgmoestuin1Koningskerkebgmoestuin2Koningskerkebgmoestuin3webebgmoestuin4web

Waar wij helemaal niet bij stil staan is dan ook:

  • je wordt enthousiast
  • je gaat meer buiten spelen
  • je krijgt zelfvertrouwen
  • je kunt je beter concentreren
  • je krijgt oog voor de natuur
  • je wordt milieubewuster